Biltillbehören du bör plocka bort – för att spara bränsle

0 Comments

Takräcken, takbox, dragkrok. Kanske är detta biltillbehör som du skaffat av en anledning – men som det också kan finnas anledning att plocka bort när dom inte används. Med dagens höga bränslepriser kan det vara mödan värt för att få några extra kronor över i plånboken varje månad.

Tung utrustning ger ökad bränsleförbrukning

Ju tyngre en bil är, desto mer bränsle drar den. Varje litet gram som plockas bort gör bilen lättare och genom att plocka bort sådant som inte används finns pengar att spara. Har du till exempel utrustat din bil med takräcken och takbox kan det vara en idé att plocka bort dessa när dom inte används. Detsamma gäller om du har en avtagbar dragkrok. Det blir förstås ett extra jobb att plocka bort och montera tillbaka men sett till bränsleförbrukningen kan det vara värt det.

Ett tips är att gå igenom bilen både utvändigt och invändigt och fundera på vad som används och är nödvändigt för att se vad som möjligen kan förvaras på annan plats. Sådant som behövs för en trygg och säker körning ska förstås ligga kvar – så som varningstriangel, reservdäck, några verktyg och annat som kan behövas om det händer något efter vägen.

Fler sätt att få ner bränsleförbrukningen

Bensin och Diesel är dom vanligaste drivmedlen för personbilar – där bensinen är något billigare medan dieseln är en aning mer miljövänligt. Dom båda bränslesorterna har dock en snarlikt vikt och väger ungefär 750 – 850 gram per liter.

Ett sätt att spara bränsle är med andra ord att inte tanka bilen full eftersom det innebär en högre vikt. Tankning kommer förstås behöva ske oftare men genom att exempelvis tanka halv tank i en tank som rymmer 50 liter gör att bilen blir ungefär 20 kilo lättare än om den hade fyllts helt. Har du dessutom tagit bort din takbox med en vikt på drygt 20 kilo är bilen plötsligt 40 kilo lättare.

Förutom att göra bilen lättare finns även andra sätt att hålla nere bränsleförbrukningen. Så kallad EcoDriving, eller sparsam körning, kan minska förbrukningen med mellan 10–20% och dessutom är det bra för miljön.

Ytterligare bra tips är att undvika kallstarter och att bara använda luftkonditioneringen när det är absolut nödvändigt, eftersom även den drar en hel del bränsle.

 

 

 

Roliga, tokiga, konstiga eller helt normala biltillbehör?

Med personlig touch kommer vi ge tips och recensioner på olika tillbehör till bilen. Det finns redan så många bloggar om bilar – men få som bara skriver om tillbehören.

Skicka gärna ett mail för samarbeten eller frågor

 

Senaste inläggen

Utvalda inlägg