TIPS – Mobilhållare – Välj rätt

En mobiltelefonbehållare för bilen är en smart uppfinning som minskar risken för olyckor på vägen på grund av scrollande på mobilskärmen.

I snart 3 år har det varit förbjudet att använda telefonen bakom ratten när man kör, ändå är det många som fortfarande gör det och riskerar att sätta både sig själv och andra i fara. Telefonen får heller inte ligga lös i bilen när GPS används eller samtal på högtalare. En enkel lösning på problemet är att använda sig av en mobilhållare som fästs på antingen instrumentbrädan eller på vindrutan. På så sätt har chauffören två fria händer att ha på ratten och fullt fokus på vägen samtidigt som det är lätt att följa kartor på GPS och ta emot samtal.

Vad passar dig och din bil?

Det finns flera varianter av mobilhållare att välja bland. Det första att fundera över på är vart du vill fästa hållaren, på instrumentbrädan eller på vindrutan? En hållare med endast sugpropp som fästs på vindrutan kan göra det svårt att se skärmen tydligt, då kan det vara bättre att välja en hållare för instrumentbrädan som gör att skärmen kommer närmare. Det finns även de hållare som går att fästa på båda ställen och som har en arm som kan regleras och förlängas för bästa vinkel.

En annan sak som skiljer de olika hållarna åt är till vilket mobilmärke den passar för, även här finns det universella mobilhållare som passar för alla olika slags telefoner. Testa dig fram och känn efter vilken hållare som din mobil sitter bäst i, det kan bli ett störningsmoment om mobilen är för tung för hållaren och glider ner eller till och mer ur.

En tredje aspekt är hur du vill fästa telefonen? Vissa hållare håller telefonen på plats bättre men kan i regel vara lite svårare att montera, enklare varianter att montera är sugpropp och magnet.

Fördelarna med en mobilhållare i bilen överväger helt klart nackdelarna. Den viktigaste fördelen är såklart säkerhetsaspekten. En mobilhållare är en billig försäkring för en själv och sina medtrafikanter då de allra flesta inte kostar mer än någon hundralapp. Kör försiktigt!