TIPS – Bilbarnstol – Välj rätt modell

Ett utav dom allra viktigaste biltillbehören behöver införskaffas först när man fått barn – nämligen en riktigt bra bilbarnstol. Här bör man inte snåla, varken med förarbetet att hitta den perfekta stolen eller när det kommer till priset.

Med eller utan Isofix

Dom flesta bilbarnstolar som säljs idag här utrustade med Isofix – vilket är ett internationellt och standardiserat bilbarnstolssystem. Stolen klickas enkelt fast med hjälp av metallfästen istället för den klassiska metoden där stolen sätts fast enbart med hjälp av bilens bälte. Isofix gör installationen både enkel och säker och risken för att göra fel är väldigt liten.

För att kunna montera en bilbarnstol på det här sättet krävs det dock att den bil man har är utrustad med så kallade Isofixfästen. Det finns på dom flesta nyare bilar men har man en äldre bil är det alltså bra att kontrollera detta först.

Storlek

När man ska köpa en bilbarnstol behöver man givetvis ta hänsyn till barnets storlek – men även bilens storlek. Men vi börjar med det första – barn är olika och det är därför viktigt att prova ut en stol som barnet kan sitta bekvämt i. Det är bra att välja en modell som kan regleras på flera olika punkter, till exempel nackkudden och bältet. På så vis kan barnet växa med stolen och man behöver troligen inte byta ut den om något år bara för att barnet har växt.

Vad gäller bilens storlek är det viktigt att vara uppmärksam främst om man har en ovanligt liten bil. Det är viktigt att bilbarnstolen kan stå rakt och stabilt på sätet, vilken ibland kan upplevas problematiskt på smala säten.

Bäst-i-test

Det finns en hel del ”bäst-i-test” för bilbarnstolar att hitta på nätet men tänk på att inte lita blint på dessa. Det som är bäst för någon annans barn kommer inte nödvändigtvis vara bäst för ditt! En annan sak som gör dessa tester till en risk är att dom kan vara flera år gamla, och alltså inte särskilt aktuella i dagsläget.

Läs gärna tester men hellre som en guide än som något definitivt. Bäst är alltså att själva läsa på om olika stolar, klämma, känna och prova sig fram när det kommer till modell. Och när det kommer till pris finns som sagt ingen anledning att snåla.