TIPS – Takbox – Välj rätt modell 

En takbox är inte bara praktisk på skidsemestern utan funkar lika bra som ett komplement till bakluckan och är en perfekt lösning på problemet med bilens begränsade lagringsutrymme.

 Att välja rätt takbox för rätt behov och livsstil är inte helt enkelt, här är 4 tips på hur du kan tänka vid val av takbox.

 Hur ofta ska takboxen användas?

Ska takboxen användas flitigt och ofta eller vid sporadiska resor några få gånger per år? Ju fler gånger takboxen ska användas desto mer motiverat att välja en box i högre prisklass med bättre funktionalitet och kvalitet. En dyrare takbox är oftast större och har fler funktioner som skulle kunna vara i form av tillexempel bättre och enklare öppningsmöjligheter. Ska takboxen istället användas endast ett fåtal gånger per år kan det för de allra flesta räcka med en mindre takbox i en lägre prisklass. 

Vad ska takboxen användas till?

Skidor, stavar och pjäxor eller campingutrustning? Tänk efter vad takboxen faktiskt ska användas till och välj en takbox som är tillräckligt lång för att få plats med dina skidor eller tillräckligt bred för tältet och resväskan. Icke att förglömma är bilens takstorlek, en för stor takbox kommer bli svår att fästa på bilens tak och kan komma att bli en trafikfara om boxen skulle råka ramla av i farten.

 Priset i förhållande till bränsleförbrukning?

En billigare takbox är oftast tyngre vilket gör luftmotståndet större och ökar bränsleförbrukningen. En takbox som är aerodynamiskt konstruerad är i regel dyrare och blir dyrare ju mer aerodynamisk den är men den kommer istället att minska bilens bränsleförbrukningen då luftmotståndet blir mindre. Här gäller det att tänka till, lägga någon tusenlapp till för en aerodynamisk takbox eller välja en billigare variant som istället ökar bilens bränsleförbrukning? Här brukar den estetiska aspekten komma in då även den är viktig när du ska välja takbox. En aerodynamisk takbox ser oftast lättare ut och tynger inte ner bilens utseende utan skapar en mer modern look.

Tänk på säkerheten!

En annan viktig sak att tänka på är att takboxen ska ha en hög säkerhet både när det kommer till själva låsfunktionen, fästanordningen på bilens tak och materialet som takboxen är gjord av. En hård takbox i plast är att föredra framför en mjuk, då det som förvaras i boxen skyddas mot regn och rusk samt att det blir svårare för tjuvar att ha sönder takboxen och ta sig in.

Vilken takbox passar dig bäst?

I ett test av takboxar jämfördes 6 takboxar i olika prisklasser och modeller. Det som jämfördes var bland annat pris, volym, säkerhet och olika typer av öppningar. Önskas mer information om olika takboxar är det en fördel att läsa olika tester och guider.  Framförallt är det just volym och öppningar som skiljer dem åt.