TIPS – Kontrollera sommar- eller vinterdäcken på hyrbilen

Givetvis är det upp till hyrbilsfirman att tillhandahålla dig en bil med rätt däck. Känner du dig osäker på att hyrbilsfirman faktiskt har gjort rätt, är det bra att känna till reglerna. Även om man normalt ska kunna lita på hyrbilsfirmorna, skadar det aldrig att vara påläst och själv kunna kontrollera att det verkligen är säkert och att det är det rätta valet för miljön.

Det grundläggande

Det grundläggande kring användning av vinter- och sommardäck är något som alla bilförare bör känna till. Sommardäcken är de däck som ska användas när det inte råder vinterväglag där du ska köra.

 Om du hyr en bil sent in på våren, men det står ”MS” på däcken, har hyrbilsfirman troligen slarvat med däckbytena. ”MS” står för Mud and Snow, och däck som är märkta med dessa bokstäver är alltså vinterdäck. Dessa finns i två varianter: dubbdäck och friktionsdäck. Dubbdäck ger bra grepp på både snö och is, men sliter väldigt hårt på vägarna. Friktionsdäck ger lite sämre grepp på is, men sliter också mindre på vägarna.

 Det som skiljer vinter- och sommardäck åt är främst blandningen och mönstret. Om du hyr en bil med sommardäck när det råder vinterväglag, är det helt enkelt inte säkert att köra. Sommardäck finns i flera olika varianter och om du är osäker kan det vara bra att titta på modeller som redan finns, för att jämföra med dem som finns på bilen du har hyrt.

Så ser lagen ut

Vinterdäck ska användas mellan första december och den sista mars om vinterväglag råder. Dubbdäck är förbjudet att använda mellan 16:e april och 30:e september, såvida vinterväglag inte råder. Om du ser snö, snömodd, frost eller is på någon del av vägen räknas det som vinterväglag.

 Det ställs olika krav på mönstret, beroende på vilken tid på året du ska köra. Det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 millimeter, medan motsvarande siffra för vinterdäck är 3 millimeter.

 På vinterdäck är det enkelt att själv kontrollera mönsterdjupet, i alla fall om du har en femkrona på dig. Avstånden mellan ovansidan på siffran 5 och myntets kant är nämligen 3 millimeter. Om du inte kan sticka ner femman så pass djupt att däcket når upp till siffran 5, är mönsterdjupet för grunt.