Allt fler hyr bilen

Är det bäst att köpa bilen eller hyra den? Det beror mycket på hur mycket bilen kommer att användas. Men en tydlig trend är att allt fler väljer att hyra bil. Behovet är då inte att dagligt och prismässigt blir det ofta billigare att köpa bil än att finansiera ett bilinköp och sedan stå för reparationer, skatt, försäkring m.m.

Denna trend lyftes upp av Dagens Nyheter redan 2008 och har sedan dess bara blivit starkare med delningsekonomins framfart. Mellan 2005 och 2008 ökade hyrbilsföretagen sin ”flotta” av bilar med hela 12% och allt tydde på att den utvecklingen skulle gå framåt.

Enligt Roger Ekdahl på Biluthyrarna handlar denna utveckling till stor del om de stora kostnader som kommer med ett bilägande och trenden är starkast i stortstäderna. Där finns en stor utbyggd kollektivtrafik och många får även betala relativt mycket för parkering. Att då istället hyra bil när något tungt ska köpas hem från byggmarknaden eller när semestern planeras blir betydligt billigare än att köpa bil.

Anders Tärnell (Hertz) berättade för tidningen att ökningen 2008 var ca 75% mot föregående sommar. Detta alltså av de som hyr bilen minst en månad.

Bilpooler – Hyr bilen tillsammans

Ett alternativ för de som behöver bil ofta och vill pressa priset är att gå med i en bilpool. Det finns flera företag som erbjuder bilpooler och man bör jämföra dessa och deras priser innan man går med i en pool. En del är exempelvis specialiserade på korttidshyror medan andra har priser som passar långhelger m.m. bättre.

Det finns privatpersoner som går ihop och driver egna bilpooler i likhet med bostadsrättsföreningar gör detta. Men det är vanligare att det står ett företag bakom poolen. I detta fall blir det ett slags sätt att hyra bilen som oftast passar de som behöver bil ofta.